Директен Бондинг

Един от най-лесните и финансово ефикасни начини да се поправят отчупени или разрушени зъби е директният бондинг.

За целта се използват композитни материали с които се заместват разршените зъбни структури или се прокриват малки козметични дефекти – отчупени ръбове, промяна в цвета и дори малки разстояния между зъбите. Когато в процеса се вложи професионализъм и артистичност, може да се постигне резлтат неразличим от съседните зъби. Бондингът е по-малко устойчив спрямо фасетите, но е по-бърз, тъй като не е необходимо да се използва зъботеническа лаборатория и е по-малко инвазивен към зъбните структури – не се налага изпиляване на зъба.

Процедурата:

  1. Очаквате цялата процедура да отнеме около 1 час.
  2. Повърхността на зъба се почиства от плака, нанася се ецващ гел, който отваря микропори в зъбната повърхност и подобрява задържането на материала.
  3. След това подходящият цвят материал се нанася на слоеве до постигането на подходящия размер и форма на зъба. Всеки от слоевете се втвърдява чрез фотополимерна лампа.
  4. Финалните корекции във формата се извършват чрез изпиляване с турбина, проверяват се и се адаптират контактите в оклзия .
  5. Последанта стъпка е финално полиране на ресторацията.

Как да се грижите за реставрирания зъб:

  1. Също както и останалите ви зъби и тези с директен бондинг трябва да бъдат почиствани с четка и паста два пъти на ден и да полчавате професионално почистване два пъти годишно.
  2. Важно е да знаете че композитните материали също като естествените зъби могат да се преоцветят, затова е важно до колкото е възможно да се въздържате от пушене, прием на червено вино, кафе и чай.
  3. Ако обмисляте избелване на зъбите си, имате впредвид, че композитите могат да се потъмнят, но не и да се избелят, затова избелването на зъбите трябва да се случи преди поставянето на композитни материали във видимата зона.
  4. Избягвате прекомерното натоварване на зъбите с директен бондинг – отхапване на твърди храни, държане на химикал между предните зъби и др., тъй като биха могли да се фрактурират.
  5. При правилна грижа тези ресторации могат да останат естетични между 3 до 10 години.