Керамични фасети

Едни от основните фактори на красивта усмивка са подходящ цвят на зъбите, форма на зъбите и форма на зъбната дъга. Един от най-добрите начини за постигането им са порцелановите фасети.

Фасетите представляват тънки порцеланови капачета, които се поставят върху повърхността на зъба и успешно заместват зъбния емайл. Поставени върху зъба те създават красива, естествено изглеждаща нова повърхност на зъба. Това е така, защото порцеланът има същата пропускливост на светлина като емайла. Порцеланът обаче не се преоцветява както емайла.

Ползи от Фасетите:

Чрез тях могат да се подобрят следните характеристики на зъбите

Цвят – зъбите могат да се оцветят от храни, напитки, тютюнопушене и дори с възрастта. Фасетите могат да коригират тези забележки и са устойчиви на оцветявания.

Форма и размер – зъбите се износват при вредни навици като бруксизъм, а понякога пациента на харесва формата и размера на зъбите като цяло. Фасетите могат да се оформят до най-подходящия размер и форма за вашето лице.

Подравняване и разтояния – със фасетите могат да се затворят разстоянията между зъбите и да се коригират малки недостатъци в подравняването им.

Ограничения на фасетите:

Има ситуации при които фасетите не са подходящи. Например при по-сериозни ортодонтски аномалии или големи разстояния между зъбите. Също така при вредни навици на стискане или скърцане със зъби (бруксомания и бруксизъм), по-добро решение за възтановяване на зъба биха били целите обвивни коронки.

Как да се грижите за фасетите си:

Също както естествените ви зъби, тези възтановени с фасети трябва да се почистват четка и паста за зъби, а апроксималните пространства с конец за зъби.  Редовните стоматологични прегеди са все така важни за денталното и общото ви здраве. Трябва да имате впредвид, че колкото и здрави да са порцелановите фасети, те не могат да издържат натоварвания по-големи от естествените ви зъби. Ако страдате от бруксизъм или бруксомания, важно е изработването на защитна шина!