Зъбни корони

За да възстановят фрактурирани зъби, дълбоки оцветявания и силно разрушени зъби, зъбните корони покриват целия зъб. Те са здрави и издръжливи конструкции, които покриват цялата видима част на зъба. Короните могат да бъдат метални, металокерамични или изцяло керамични в зависимост от позицията на зъба. Например зъбите извън видимата зона имат полза от здравината на металния компонент на короната, а възстановяванията на предните зъби с изцяло керамични корони са по-естетични.

Процедурата:

1.За да се освободи необходимото място за короната, зъбът се изпилява.

2.Снема се отпечатък, който след това се изпраща на зъботехническата лаборатория.

3.Поставя се временна пластмасова корона, която предпазва изпиления зъб, докато постоянната корона е готова.

4.Когато тя е готова, зъболекарят може да направи минимални корекции за по-доброто и адаптиране. След това конструкцията се циментира.

Как да се грижите за вашите корони:

Понякога след изпиляването на зъба, пациента може да забележи слаб дискомфорт или чувствителност, които отзвучават след поставянето на короната. Както винаги редовното и внимателно почистване на зъбите е ключово за доброто здраве. Редовните прегледи и професиното почистване  на зъбен камък, остават задължителни. При добре поддържана хигиена короните могат да издържат между 10 и 40 години. При лоша хигиена под короната може да се развие кариес или околните тъкани да бъдат засегнати от пародонтално възпаление.