Избелване на зъби

 

Като символ на интелигентност и просперитет, мечтаната сияйна усмивка в днешно време би могла да се постигне с професионално избелване на зъбите.

Избелването на зъбите е козметична процедура, с която се постига възстановяване на естествения цвят и няколко нюанса по-светъл цвят на зъбите.

След визита в нашия кабинет, зъболекарят ще ви предложи цялостен естетичен план на лечение и най-безопасния за вас метод за избелване. Задължително е, за да бъде ефективно избелването да се почисти зъбния камък, зъбите да се полират, за да може избелващият агент да проникне в дълбочина. От особена важност е всички кариеси и клиновидни дефекти да бъдат излекувани, преди избелването. 

Вашите зъби могат да бъдат избелени по два метода: Офис избелване и Домашно избелванеЗа тези, които желаят да избелят само един оцветен зъб (умъртвен зъб) предлагаме Eдодонтско избелване.

Важно е да знаете, че цветът на старите пломби, корони,  не се променя при избелването и може да се наложи подмяна на някои от тях, особено във видимата зона на усмивката. Когато избелването е част от цялостен естетичен план, предварително ще бъде уточнен цветът, койот желаете да се постигне. На тази база, ще бъдат следващите процедури - нови обтурации, фасети, керамични корони - с новия цвят, постигнат след избелването. 

Моля помнете
1. Зъбите са естествено по-тъмни около края на венеца. Тези места могат да изискват повече време, за да се изсветлят, отколкото останалата зъбна повърхност и обикновено остават по-малко тъмни.
2. Малка част от пациентите изпитват чувствителност при избелване. Ако чувствителността се появи и продължи, обърнете се към стоматолога си. Може да ви бъде препоръчано да избелвате зъбите си всяка втора или трета нощ, или да изполвате флуориден или реминерализиращ гел в шината.
3. Храни и сокове с високо съдържание на лимонена или фосфорна киселина биха могли да предизвикат чувствителност на зъбите.
4. Някои пациенти забелязват временен дискомфорт на венците, устните, гърлото или езика. Ако някои от тези симптоми продължи повече от два дни или се влоши прогресивно, се обърнете към стоматолога си. Тези странични ефекти обикновено намаляват между 1 до 3 дни след кото избелването се преустанови.
5. Кафе, тютюн, кока-кола, червено вино и други пигменти в храната могат отново да оцветят зъбите Ви след известно време. Ако това стане, зъбите Ви могат отново да бъдат избелени само за няколко нощи.
6. Чести стоматологични прегледи и почиствания са важни преди и след избелване, за да се поддържа една здрава усмивка.
7. Дръжте гела извън достъпа на деца.
8. Ако имате някакви въпроси относно това избелване, моля обърнете се към стоматолога си.
9. Някои стари амалгами или "сребърни" пломби могат да оставят тъмно лилав цвят в избелващата ви шина; това е нормално.
10. Изхвърлете всякакъв неизползвна гел за избелване след като избелването е завършено. 

 

Ендодонтско избелване

След специална процедура под микроскоп, за херметизация на кореновия канал, се поставя избелващ агент. Процедурата се повтаря 2-3 пъти до постигане на желания цвят. 
Препоръчително е преди това избелване да се направи ново кореново лечение по съвремения метод, за да се избегне последващо оцветяване от старото канало-пълнежно средство (обикновено резорцин-формалинова паста, от която зъбът става розово-кафяв).