Лечение на кариес

Кариесът е най-често срещаното дентално заболяване сред населението. Основен причинител са бактериите в зъбната плака, но за образуването му голяма роля имат генетичното предразположение, употребата на въглехидрати и газирани напитки, също така и лошата лична орална хигиена.

Лечението на кариеса се извършва с най-съвременна апаратура, с биологични методи и обтурации с фотополимери, инлеи от фотокомпозити и керамика.

Нелекуваният кариес довежда до усложнения, като възпаление на зъбната на зъбната пулпа (пулпит) или некроза на пулпата (гангрена).

В кабинета се извършва електроодонто-диагностика (измерване виталността на зъба); тест за комуникация със зъбната пулпа с диагностично-терапевтичен апарат “Dentotest“. Това спомага за уточняване на диагнозата и избора на точен лечебен подход.

Лечение на кариес

Високотехнологичната апаратура в кабинета – дентален юнит Anthos - последно поколение, турбина със светлина Sirona, аспирация, дават възможност за безболезнено почистване на кариеса.

При необходимост от медикация се използват биологични методи.

Обтурациите (пломби) са от висококачествени материали. Наши партньори са водещи световни фирми в денталните материали: 3M ESPE, GC, Coltene, Komet, Dentsply – MAILLEFER, AXIS, MANI, edenta

Ако кариесът е много обширен, зъболекарят може да Ви предложи поставяне на инлей. Това е лята пломба, от фотополимерен материал или керамика, изработена от зъботехник в зъботехническа лаборатория. С нея се избягват недостатъците на фотополимерните пломби при големи дефекти и се постигат дълготрайни резултати.

Съвременно обезболяване:

При необходимост от поставяне на анестезия, освен конвенционалните методи, се работи с интралигаментарна анестезия, без болка от убождане, с минимално количество от анестетика и се обезболява само зъба, който  ще се обработва.