Пародонтология

Зъболекар Бургас

Заболяванията на пародонта са:

а) Възпалителни – Гингивит и Пародонтит

б) Невъзпалителни – Пародонтални рецесии

А) Възпалителни заболявяния

Гингивитът е начална форма на възпаление – засегнат е само венеца, костта е все още здрава.

Лечението му включва индивидуален подход – мотивация на пациента с обучение за добра хигиена, подходяща четка и паста за миене на зъбите, разтвори за изплакване и от 1 до 4 посещения за премахване на бактериалните причинители на болестта. Ако се лекува навреме, пациентът оздравява напълно.

Пародонтитът е напреднала форма при която е засегнат целия зъбодържащ апарат – не само венеца, но и коста около зъба. Ако не се лекува, се стига до разклащане и загуба на зъба.

Лечението се състои от:

1. Консервативно пародонтално лечение – почистване на зъбния камък (надвенечен и подвенечен) в няколко посещения (между 2 и 4), кюретаж на дълбоките джобове и назначаване на индивидуална терапия (разтвори за плакнене на устната кухина и хомеопатия) – биологично ориентирана терапия

Антибиотици не се назначават, с изключение при агресивния пародонтит.

2. Модерното лечение е профилактиката – Редовното почистване на плака и зъбен камък от стоматолог осигурява превенция на гингивита и пародонтита.

За стопиране на пародонтита е необходимо периодично през 4 – 6 месеца почистване. Идеята е да се отстранят микроорганизмите, некротизиралата кост и гранулациите като по този начин се спре разрушаването на костта. Не само у нас, но и по цял свят се практикува този вид лечение. Използването на разтвори с хлорхексидин цели да намали микробното число.

Никакви лекарства приемани вътрешно (например Антибиотици) не водят до лечение.

Организмът обаче би могъл да се подпомогне с хомеопатия, така че да му се даде възможност да оздравее.
Прилагането на нискоенергиен лазер при гингивит и пародонтит води до бързо облекчаване на болката,повлияване на възпалението, бързо оздравяване на пародонталните джобове.- Кликнете тук

Б) Невъзпалителни заболявяния

Парадонтални рецесии (венецът се отдръпва и зъбът се оголва постепенно) – причина за тях са неправилна захапка, ортодонтска аномалия, парафункции – бруксизъм

  • Силно търкане на зъбите с твърди четки в течение на годините
  • Употреба на много кисели храни и газирани напитки
  • Вредни навици като – прекомерно дъвчене на дъвка, стискане на зъбите нощем и др.

Когато оголванията са малки, профилактиката е остатъчна за ограничаване развитието на заболяването.

Когато оголванията са големи и водят до естетически и функционални проблеми се налага пластична пародонтска хирургия за покриване на оголените корени.