Профилактика

Профилактика -  това са комплекс от мерки и мероприятия за предотвратяване на възникването, развитието и разпространението на заболявания.

Нашият екип смята, че в 21-ви век профилактичният подход е с най-голямо значение в денталната медицина. Ние предлагаме редица профилактични мерки, с които да намалим риска от заболявания на твърдите зъбни тъкани, пародонта (зъбодържащия апарат) и цялата устна кухина.

Профилактиката включва:

  •  Редовни профилактични прегледи

                   - при тях стоматологът установява проблемите в зародиш и ги отстранява преди да са предизвикали дискомфорт и големи поражения върху зъбите и обкръжаващите ги тъкани. Чрез редовните профилактични прегледи вие си спестявате както чувствата на дискомфорт и болка от по-сериозни заболявания, така и средстава, защото колкото е по-малък проблема, съответно и лечението е по-евтино.

  • Орална хигиена

                   - Механичен контрол - инструкции и обучение на пациента за ефективен контрол на зъбната плака чрез четкане на всички зъбни повърхности минимум 2 пъти дневно след хранене. Ние ще ви обучим как правилно да избирате вашата четка и паста за зъби, спрямо вашите индивидуални нужди. Важно е да използвате интердентални четки, конци за зъби и силиконови клечки за зъби за почистване на трудно достъпните места.

                  - Химически контрол на зъбната плака - води за уста, паста за зъби. Различните води и пасти имат различен механизъм на действие. Те могат, да предотвратяват чувствителността на зъбите, да потискат натрупването на плаката, да пречат на нейното прикрепване към зъба или да я разпадат, като по този начин улесняват механичното и почистване.

  • Хранителна профилактика

                  -Съвети и обучение за правилен хранителен режим - рационалното хранене влияе върху пълноценното изграждане на зъбите и зъбодържащия апарат. Важно е да се ограничи въглехидратния прием и ако все пак има такъв, той да не е между храненията. След всяко въглехидратно лакомство трябва да се предприемаме и хигиенни процедури - прием на дъвка, изплакване на устата или най-добре измиване на зъбите. Това се налага, защото захарите се използват за храна от микроорганизмите в устата, метаболизират се до киселини и разрушават зъбния емайл. Изключително вреден ефект върху детските зъби имат нискомолекулните въглехидрати (бонбони, близалки, газирани напитки), при които киселинната среда в устата се подържа дълго време. Добре е да приемаме храни с по-твърда консистенция (ябълки, моркови, сурови ядки), защото те стимулират самопочистването.

  • Реминерализация, като неоперативно лечение на зъбния кариес

                  - най-ефективното средство за реминерализация е на базата на аморфен калциев фосфат. Представлява паста със съдържание на биоактивен Ca и P, прилага се вечер след орална хигиена, като се нанася директно върху зъбните повърхности или използвайки предварително изработени шини.

  • Препоръки и съвети към бъдещи и настоящи родители 
  • Флуорна профилактика

                  - Ендогенна флуорна профилактика - Всеки пациент трябва да се консултира със зъболекар, за да му бъде разяснена каква е оптималната дневна доза ендогенно приемане на флуор. Много родители поради своята неинформираност предозират приетият флуор на децата си и се получава развитие на зъбна флуороза - ефект, при който по зъбите се появяват бели или кафеви петна и тяхната устойчивост намалява. 

                  - Екзогенна флуорна профилактика - представлява външно, локално прилагане на флуорни препарати - разтвори, гелове, лакове, пасти за зъби, дъвки, конци и др.

  • Силанизиране - тази тема е разгледана тук