Заболяването Бруксизъм

Автор: д-р Десислава Великова

Какво е бруксизъм?

 

Бруксизмът е състояние,при което се стика или се скърца със зъби.Повечето хора правят това от време на време.Но при половината възрастни и една трета от децата,това се случва всяка вечер.Стискането на зъбите може да се случва както през деня(буден бруксизъм),така и през вечерта(нощен брусизъм).

Нощният брусизъм се счита за свързано със съня движение.Често хора,които скърцат със зъби имат и други смущения по време на съня като хъркане и сънна апнея(паузи в дишането).Изследване проведено в Япония доказва именно тази връзка-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24526386.

Леките форми на бруксизъм може да не налагат лечение,но при много хора бруксизмът причинява сериозни отклонения като системно главоболие,болки в ставите на челюстите,увредени зъби.Тогава е необходимо адекватно лечение.

 

Как да разпознаем бруксизмът?

 

✓Скъцане със зъби,което е достатъчно шумно,че да събужда вашия партнъор;

✓Зъбите ви са плоски,начупени или клатещи;

✓Изтрит емайл,прозиращ дентин;

✓Чувствителност в зъбите,болка;

✓Уморени и стегнати мускули на челюстта;

✓Болка във врата,лицето и ставите;

✓Болка,която създава усещане за болка от ухото,но всъщност нямате проблем с ухото;

✓Тъпо главоболие;

✓Следи от хапане по вътрешната част на бузите;

✓Прекъсвания в съня.

 

От какво се причинява бруксизмът?

 

Докторите все още не са разбрали напълно какво причинява бруксизмът,но са установили,че е комбинация от физични,психологични и генетични фактори.

 

Будният бруксизъм може да е следствие на емоции като безпокойство,стрес,гняв,разочарование и напрежение.Може да е начин за справяне с напрежението или навик помогащ ни да се концентрираме по-лесно.

Нощният бруксизъм в повечето случаи е свързана със съня двигателна активност по време на пробужданията на сънната апнея и други смущения на съня.

 

 

Неправилната захапка.Пломби и корони с лошо моделирани дъвкателни повърхности създават травматичен контакт със срещуположните зъби.Това води до натоварване и износване на цели групи зъби.Изтриват се,скъсява се дължината на зъба,оттам се отдръпва венеца.А след това идват и шиечните кариеси и клиновидни дефекти.

 

 

Изкривявания на гръбначния стълб.В човешкото тяло всичко е хармонично свързано.Едно изкривяване на гръбнака може да доведе до компесаторно изтриване на зъбите вляво и вдясно.

 

 

                 Рискови фактори

1.Стрес

2.Възраст-често срещан при деца,но може да остане във времето и до зряла възраст.

3.Лекарства и други субстанции.Бруксизмът може да е страничен ефект от някои психотропни лекарства като някои антидепресанти например.Пушенето,пиенето на кофеинови напитки или използването на наркотици също увеличават риска.

4.Членове от семейството с бруксизъм

5.Бруксизмът може да бъде асоцииран с някои ментални или медицински смущения като Паркинсон,деменция,гастроезогафеален рефлукс,епилепсия,нощен терор,сънна апнея,дефицит на вниманието/хиперактивност(ADHD).

 

                Усложнения

 

1.Увреждане на зъбите,възстановяванията,короните или ставите.Често хората страдащи от бруксизъм чупят своите пломби,корони и зъби;

2.Главоболие;

3.Болка в ставите/лицето;

4.Отклонения в темпоро-мандибуларната става,която се намира точно пред ушите.Появява се звук като щракане,пукане при отваряне и затваряне на устата.

 

 

                  Лечение

 

В по-леките форми бруксизмът не се нуждае от лечение.Повечето деца израстват бруксизмa,а някои възрастни не стискат толкова много,че да увреждат зъбите си.Когато проблемът съществува възможностите за лечение са различни дентални подходи,терапии или медикаменти с цел да се предпазят зъбите от по-нататашни увреждания,да се премахне болката и дискомфорта в ставите.

 

         Дентални подходи

 

Шини за през ноща: специално направени да пасват точно на вашите зъбите и да ги държат отделени един от други.Изработват се от меки или по-твърди силиконови материали.

 

 

Корекции от денталния лекар: в някои случаи,когато зъбите са много чувствителни или не може да се дъвче добре,зъболекарят може да възстанови дъвкателните повърности на зъбите или да се поставят корони.

 

 

              Други подходи

 

Контрол върху среса или безпокойствието: могат да се пробват техники,които са известни с това че освобождават стреса като спорт,разходки,медитация,йога,масаж,слушане на музика,баня преди сън и други.

 

Медикаменти: мускулни релаксанти,инжекции с ботокс,медикаменти за справяне с безпокойствието и среса.

 

Лекуване на другите смущения свързани с бруксизмът

 

Самопомощ при скърцане със зъби: избягване на консумация на енергийни напитки преди сън,отказване на алкохола и цигарите с цел да се подобри съня.Друго,което може да изпробва човек сам,е техника за прекъсване на навика.Ако сте будни и стискате със зъби,може да започнете да записвате кога скърцате със зъби.Знаейки за вашият навик е по-лесно да бъде прекъснат.Когато усетите,че стискате зъби например може да отворите уста и внимателно да поставите език между горните и долните зъби.