Детска дентална медицина - силанизиране

 

Силанизиране на зъбите – представлява профилактично покритие на здрави дълбоки фисури, ямки и бразди на дъвкателните зъби със специален лак – силант.

Показания:

  • При дълбоки фисури;
  • Новопробили молари или премолари;
  • Превенция на кариес на постоянните зъби;
  • Кариозни временни зъби

Грижата за зъбите, трябва да започне веднага след появяването им в устата, за да бъдат предпазени от развитие на кариес и неговите усложнения. След пробива на зъбите, емайлът не е достигнал окончателната си твърдост (минерализацията му е непълна) и е много по-податлив на киселинните атаки от плаката в устната кухина.

При проникване на първите постоянни кътници (около 6-тата година), децата все още нямат напълно изградени хигиенни навици и не успяват да почистят добре фисурите на зъбите си, там се задържа плака и започва развитие на кариес. За да се предотврати това зъбите се силанизират.

Силанизирането на детските зъби е неболезнена процедура, която се изпълнява по следния начин:

Първо се почиства зъба от плака и хранителни остатъци, след което емайлът се обработва със специална киселина, за да може да се свърже със силанта. После зъбът се промива, подсушава и накрая се поставя силанта, който се осветява с фотополимеризираща лампа, за да втвърди и успешно да запечата фисурата на зъба. След като бъде поставен силанта, зъбът е предпазен от плаката и бактериите в устната кухина и вече е лесен за почистване от дечицата. Важно е времето на приложението на силантите да става непосредствено след появата на фисурите в устната кухина. Това е времето, когато съществува най-голяма опастност от развитие на кариес.